[Mi a Novum?]

Műszaki–, és természettudományok, kutatás-fejlesztés, innováció, fiatal tehetségek, kíváncsiság-felfedezés-kísérletezés, természettudományos életpálya, startupok, tehetséggondozás, akadémiai Lendület program, kutatóintézeti hálózat, szaktantárgyi-tudományos versenyek, díjak-elismerések, egyetemi kutatóhelyek... – napestig sorolhatnánk azokat a területeket és témákat, amit egy hazai – tudománnyal, innovációval – foglalkozó műsor kínálhat.

A bőség zavara pedig azt jelenti, hogy a hazai tudományos élet igenis pezseg, tele van meglepetésekkel, világraszóló eredményekkel.

A természettudományok megannyi izgalmas területén várják a fiatal elméket, a friss gondolatokat. Végtelen hosszan sorolhatnánk a mérnöki tudományok, a mechatronika-robotika, a fizika, a kémia, vagy a biológia-biotechnológia-genetika előtt álló, megoldásra váró feladatokat. És ott az orvostudomány, amely egyik „megrendelője” e kutatásoknak, eredményeiket pedig a gyógyításban hasznosítják.
Persze a hazai környezet, a feltételek és az eszközrendszer finoman szólva is egyenetlen. Azt mindneki tudja, hogy a kutatás eszköz és pénzigényes műfaj, s e téren messze nem állunk olyan jól, mint az szükséges lenne. Sokan sokféle történetet ismernek arról, hogy ígéretes ötletek gazdái pénz, vagy érdeklődés hiányában külföldön próbálják meg sikerre vinni elképzelésüket.

Ám van jó példa is. 2009 óta sikeresen fut az MTA Lendület programja, amelynek segítségével nemzetközileg kimagasló teljesítményt nyújtó fiatal kutatók térnek haza, hogy itthon folytassák megkezdett kutatásikat. Ehhez pénzt paripát és fegyvert is kapnak. A kialakított modell biztonságot jelent e fiatal kutatócsoportoknak, ami versenyképessé teszi őket a nemzetközi tudományos életben is.

A jelentős tudományos eredmények mögött tehát minden esetben a világot kicsit másképpen látó, a problémákhoz újszerűen közelítő, gyakran szokatlan megoldásokat kitaláló embereket találunk, akik kíváncsiak, kérdéseket tesznek fel és ezekre sokszor igen meglepő válaszokat adnak.

Elképesztő mennyiségű ötlet születik meg nap mint nap, ám nem mindegyik jut el a megvalósításig. Vannak azonban itthon is ígéretes kezdeményezések, amelyek felkarolják a megszülető ötletet és gazdáját.
Inkubátorházak, start-up cégek – ezek divatos kifejezések. Lényegük, hogy anyagi, üzleti segítséget kaphassanak az ígéretes ötlettel előálló újítók, vagy kisközösségek. És egy remek ötletnek sokszor tényleg csak egy kis rásegítés kell ahhoz, hogy világszerte elismert és használt termék váljon belőle.

Prezi, Ustream, LogMeIn - sorolja mindenki azokat lemblematikus hazai startupokat, amelyek jelentős nemzetközi sikert értek el. Ám a sor ennél lényegesen hosszabb.

Szóval ötlet kell, meg némi segítség és persze hírverés. Már régóta tudják a szakemberek, hogy reklám nem csak a mosópornak és a bankbetétnek kell. Sokan sokféle módon igyekeznek népszerűsíteni tudományukat, bemutatókon, roadshowkon ismerhetünk meg friss eredményeket, bepillanthatunk azokba a boszorkánykonyhákba, ahol nemegyszer világraszóló eredmények születnek.

Ilyenkor aztán láthatjuk hogy a kíváncsiság jó, s hogy nemcsak megéri, de trendi is jobbnak lenni másoknál, előrébb járni egy lépéssel.

A műsor a Magyar Állam támogatásával, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával, az „ITT 21 - Innováció, tudomány, technológia a 21. században” című, ED_13-1-2013-0010 azonosítószámú projekt keretében valósul meg.