[Gábor Dénes díjak 2013]

2014. 01. 20.

Tíz tudós kapott az elmúlt év decemberében szakmai munkája elismeréseként Gábor Dénes-díjat. A Novofer Alapítvány 1989 óta 177 tudós kiemelkedő teljesítményét ismerte el a kitüntetéssel.

 

A 2013. évi díjazottak:

Gyenge Csaba: gépészmérnök, a Kolozsvári Műszaki Egyetem emeritusz professzora. Gépipari technológiák optimalizálásáért és fejlesztéséért, a felsőoktatásban és a doktoranduszképzésben vállalt több évtizedes tevékenységéért vehette át a Gábor Dénes Életműdíjat.

Szabó Ervin József: gépészmérnök, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi docense, mezőgazdasági gépek fejlesztése terén nyújtott, több mint fél évszázados sikeres alkotó és oktató tevékenységéért szintén Gábor Dénes Életműdíjat kapott.

Madarász László: villamosmérnök, a Kassai Műszaki Egyetem professzora és az egyetem magyarországi kapcsolatainak koordinátora, bonyolult, hierarchikus felépítésű rendszerek irányítási módszereinek vizsgálata, modellezése, diagnosztizálása és tervezése során elért eredményeiért vehette át a Gábor Dénes-díjat.

Csernátony Zoltán: orvos, a Debreceni Egyetem docense, az Ortopédiai Klinika igazgatója a több évtizedes, kiemelkedő színvonalú kutatás és orvosi eszközfejlesztési tevékenységéért, a tudományos-szakmai közéletben vállalt szerepéért kapta az elismerést.

Dinnyés András: állatorvos, a Szent István Egyetem tanárának a testi sejtek genetikai újraprogramozásában elért tudományos munkásságáért, a betegspecifikus őssejtek, szívizomsejtek és idegsejtek előállítási technológiájának kidolgozásában nyújtott közreműködéséért és Magyarország egyetlen sejtmagátültetéses klónozó csoportjának megszervezéséért díjazták.

Gyimóthy Tibor: informatikus, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanárát egyebek mellett a szoftverkarbantartás területén a minőségi mutatókon alapuló szoftverelemzési módszer kidolgozásáért, a gyakorlatban alkalmazható dinamikus programszeletelési algoritmus fejlesztéséért tüntették ki az elismeréssel.

Pavelka Tibor: fizikus, a Semilab Zrt. vezérigazgatója többek között a félvezető- és napelemiparban alkalmazott anyagvizsgáló és folyamatellenőrző berendezések fejlesztésében nyújtott közreműködésért, az ágazat új technológiáinak magyarországi meghonosításáért és sikeres vezetői tevékenységéért kapott díjat.

Tóth Miklós: akadémikus, biológia-kémia szakos középiskolai tanár, az MTA ATK Növényvédelmi Intézet kutató professzorának az új, szelektív növényvédelmi irányzatok kidolgozásában, a kémiai ökológia kutatásában elért eredményeiért és az MTA ATK Növényvédelmi Intézet feromon-csapdacsaládjának kialakításában vállalt alkotó közreműködéséért.

Mátyus Péter: vegyészmérnök, a Semmelweis Egyetem tanárának kimagaslóan innovatív gyógyszerkutatási tevékenységét, a Parkinson betegség gyógyszeres kezelése szempontjából ígéretes molekulacsoport kifejlesztésében tanúsított alkotó közreműködését díjazták az elismeréssel.

Erol Gelenbe: egyetemi tanár, az Imperial College London professzora, az MTA tiszteleti tagja In Memoriam Gábor Dénes elismerést kapott. Nemzetközileg is meghatározó szerepet tölt be a számítástudományi algoritmusok és a számítógépes, távközlő hálózatok modellezése, illetve analízise területén.

Tóth Réka: egyetemi hallgató aki a Sűrűn beépített történeti városrészek fenntarthatósága című Tudományos Diákköri (TDK) dolgozatáért kapta meg a Gábor Dénes Tudományos Diákköri ösztöndíjat.

<< Vissza a többi hírhez
Hozzászóláshoz jelentkezz be!